Ένα μήνα μετά τις εκλογές

Είμαστε ήδη ένα μήνα, μετά την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Νέα κυβέρνηση, θρίλερ συναντήσεων σε Eurogroup, συμφωνία ή μη συμφωνία, παράταση, νέο πρόγραμμα ή συνέχιση του ήδη υπάρχοντος , νίκη ή υποχώρηση. Όπως και να βαφτίσει ή να ερμηνεύσει κανείς τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης και την κατάσταση που επικρατεί με τους εταίρους-δανειστές, η σκέψη όλων μας είναι πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε επίπεδο εσωτερικό και κοινωνικό. Με άλλα λόγια είτε υποστηρίζουμε είτε επικρίνουμε τα πεπραγμένα του τελευταίου μηνός, θα πρέπει να δούμε με προσοχή τι έχει συμβεί εντός της χώρας αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ραγδαία πτώση των δημοσίων εσόδων, αφού οι περισσότεροι από εμάς απέχουμε από την πληρωμή των υποχρεώσεών μας, ελπίζοντας σ ε καλύτερες και πιο εφικτές ρυθμίσεις, αναλήψεις κεφαλαίων και καταθέσεων από τις τράπεζες, που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση, συνεχείς εξαγγελίες νέων νομοσχεδίων, που όμως έχουν παραμένει σε προφορικό λόγο και ένα βουλευτικό σώμα που δεν έχει μέχρι σήμερα ουδεμία νομοθετική παραγωγή. Με άλλα λόγια ποια είναι τα νέα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν ή θα τεθούν σε διαβούλευση, για τα οποία γίνεται λόγος, αλλά όχι και πολύ συγκεκριμένος (οι δηλώσεις «θα δούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό», και «θα μιλήσουμε με τους αρμόδιους φορείς» δεν είναι και κάτι συγκεκριμένο), και επί του παρόντος μόνο πιθανολογούμε το περιεχόμενο αυτών;

Για να μην είμαι αυστηρή και παράλογη, προφανώς μέσα σε έναν μήνα δεν μπορούν να γίνουν θαύματα και σε συνάρτηση πάντα με την διαπραγμάτευση, αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε ούτε ένα δείγμα νομοθετικής παρουσίας εκ μέρους της νέας κυβέρνησης;

Όλα αυτά τα αναφέρω όχι για να κάνω επιθετική αντιπολίτευση, αλλά γιατί όλα αυτά αντικατοπτρίζονται κάθε μέρα στην κοινωνία μας και πρωτίστως στις καθημερινές συναλλαγές. Η αναμονή όχι μόνο δεν συνάδει με την πολυπόθητη ανάπτυξη, αλλά τουναντίον ενισχύει το αρνητικό κλίμα που ήδη υπήρχε. Ακόμη και η ελπίδα έχει αρχίσει να δίνει την θέση της στην αμφιβολία και αυτή με την σειρά της στην οπισθοχώρηση.

Εύκολα παρατηρούμε, κυρίως μέσα από τις δουλειές μας πόσο οι πελάτες μας , οι καταναλωτές, εμείς οι ίδιοι τελικά, διστάζουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις επαγγελματικές, επενδυτικές, αγορές κλπ. Ακόμη και σε κινήσεις που δεν έχουν να κάνουν όχι μόνο με το επιχειρείν, αλλά και με το τακτοποιείν, αναγόμενο σε υφιστάμενες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Και αυτό καθίσταται προφανές όχι μόνο στο επίπεδο της αγοράς, αλλά και γενικότερων επιχειρηματικών κινήσεων και επενδύσεων.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, δηλώνω ότι οι εξαγγελίες προφανώς και ευλόγως δύσκολα υλοποιούνται βραχυπρόσθεσμα, αλλά όλοι μας θέλουμε να νιώσουμε και να αντιληφθούμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να κυβερνά τη χώρα, εντός αυτής. Η απουσία οποιουδήποτε νομοθετικού έργου σηματοδοτεί και περαιτέρω επιβράδυνση των όποιων στόχων έχει θέσει , αλλά κατ’ ουσία απομάκρυνση από την ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, αλλά ακόμη δεν μας παρουσιαστεί ούτε ως υποψία.