Γυναίκα.. σε ξεπουλήσανε στις «εκπτώσεις», μην τους αφήνεις

Πρόσφατα διάβασα κάπου: «Αν δε θέλω σεξ είμαι ανέραστη ή λεσβία, αν θέλω σεξ είμαι τσούλα. Αν το κάνουμε αμέσως είμαι εύκολη, αν το καθυστερήσω το παίζω δύσκολη. Αν μείνω έγκυος είμαι ηλίθια, αν κάνω έκτρωση είμαι ανήθικη. Τι διάολο είμαι;» (Καλοβυρνάς, 2014). Ακόμα κι αυτός ο εύστοχος «προβληματισμός» καταδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα – το πώς στη γυναίκα υπερτονίζεται μια θέση «σώματος» αλλά όχι «πνεύματος», ένας ρόλος «ερωτικός» που όμως καταλήγει «χρηστικός».

Η κοινωνία μας παρακμάζει, πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά. Οι «εκπτώσεις» είναι πια εμφανείς. Οι φασιστικές πολιτικές είναι επί το πλείστον υπόγειες.  Αρκεί να ανοίξει πια κανείς την τηλεόραση και να δει, όχι απλώς να κοιτάξει. Αρκεί να μπει σε ένα παιχνιδάδικο και να δει τα πρότυπα με τα οποία γαλουχούνται οι επόμενες γενιές. Γυναίκες και άνδρες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο φεμινισμός είναι κατά βάση ανθρωπισμός και ο μισογυνισμός είναι ουσιαστικά ρατσισμός (Gloria Steinem, 2012 Humanist of the Year). Οι γυναίκες αποτελούμε >50% του πληθυσμού αλλά που βρισκόμαστε στις «δημοκρατικές» δομές; Ποια είναι τα «συμφέροντά» μας; Ποιοι τα εκπροσωπούν;

Απευθύνομαι λοιπόν σε σένα γυναίκα του «χθες και του σήμερα», που ψάχνεις ακόμη για  πρότυπα σε ένα κοινωνικό ιστό διεφθαρμένο και υποταγμένο. Διανύουμε ίσως δεκαετίες όπου παραλληλίζεται η δημοκρατία με την αναρχία, η «πρόοδος» με το ξεπούλημα του γυναικείου σώματος και η «συντήρηση» με την υποστήριξη της μητρότητας ή την άρνηση της «μόδας». Η γυναίκα εξακολουθεί να αποτελεί ένα τραγικό θύμα των φασιστικών αντιλήψεων που ενώ ουσιαστικά την αποκλείουν εσκεμμένα από όλες τις δομές όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις εν τούτοις της χαϊδεύουν τα αυτιά κάθε φορά που ζητάνε το μόνο της όπλο, την ψήφο της.

Εμείς η  ΕΔΕΜ της ουσιαστικής αλλαγής,  πολίτες απαλλαγμένοι από πολωτικές ιδεολογικές πανοπλίες αναγνωρίζουμε τη γυναίκα και τον άνδρα ως ισότιμα μέλη ,στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία. Ως συνοδοιπόρους, όχι ως αντιπάλους!

Δε πιστεύω σε ατομικούς αγώνες και προσπάθειες, δε πιστεύω σε πολιτικές που «ενοικιάζονται», παραμένω υπέρμαχη των συλλογικών αγώνων και υποστηρίζω τη  σύμπραξη «ιδεολογιών» για την ανάδειξη της γυναίκας σε μια Ελλάδα που δε θα ζει επ’ άπειρον μνημονεύοντας το παρελθόν. Πιστεύω και ασπάζομαι τους αγώνες της γυναίκας που «γράφουν» ιστορία και δεν παραμένουν ιστορία στο πέρας των χρόνων. Διαπιστώνοντας την επιστροφή της γυναίκας σε εποχές όπου τη «μεταχειρίζονται», οφείλουμε να δράσουμε ΤΩΡΑ. Η πρότασή μου είναι ένα  νέο ξεκίνημα από την αρχή. Να διεκδικήσουμε ξανά ισόνομη και ισότιμη θέση και να δημιουργήσουμε στάσεις και πρότυπα που δε θα κινδυνεύουν από «πιασάρικες» πολιτικές. Το δρόμο τον έχουμε βρει στην ΕΔΕΜ, και επειδή βαρέθηκα να αποτελώ μάζα και έρμαιο πολιτικών πυροτεχνημάτων, επιλέγω να αγωνίζομαι, να ερευνώ να υπάρχω!