Διακήρυξη Ευσυνειδησίας

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτα στo thecaller.gr.

Η καταγραφή των βασικών πολιτικών θέσεων και των αξιών που εκπροσωπεί ένα κόμμα,  δίνει το πλαίσιο και την κατεύθυνση για την έκφραση όλων των κοινωνικών ομάδων και τάξεων, των δυνατών και των αδυνάτων, του κάθε μοναδικού, νόμιμου, δημοκράτη πολίτη της Χώρας.

Δίνει χώρο και τρόπο για ελεύθερη διεκδίκηση και κατοχύρωση των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα για να ακουστούν όλες οι φωνές ενός έθνους που δεν περιορίζεται από σύνορα αλλά απλώνεται και πέρα από αυτά. Προσφέρει τα εφόδια και τη δέσμευση της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την ομότιμη αντιμετώπιση και αναγνώριση χωρίς φοβικότητες του διαφορετικού, του ιδιαίτερου και ξεχωριστού.

Ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να κάνει η κάθε διακήρυξη, κομματική, εθνική, διεθνής. Και είναι αυτό που θα πρέπει να δεσμευτεί να κάνει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τη διακήρυξη του καταλυτικού για την υπόσταση του και τη χωροταξική του πορεία, συνέδριο, που θα λάβει χώρα τις 16η-17η-18η Μαρτίου. Η διαφάνεια και η δέσμευση σε αυτήν και όλα τα παρελκόμενα του σκοπού μιας διακήρυξης ανοιχτή προς το λαό, είναι τα βασικά συστατικά της αλλαγής και της προοδευτικής μεταρρύθμισης που θα φέρει το νέο αυτό κόμμα στην αμυνόμενη, στους καιρούς μας, Ελλάδα.

Η νεανική, άπειρη, καθαρή ματιά βλέπει τις καταστάσεις απλές και ξεκάθαρες. Μία διακήρυξη θα πρέπει να προωθεί εμφανώς και άνευ διπλών αναγνώσεων και ιδιοτελών συμφερόντων, κεκαλυμμένων στα πίσω κείμενα, τις στάσεις απέναντι σε ζωτικά θέματα της κοινωνίας και του κράτους, τις καταβολές και την ιδεολογία του εκάστοτε «εκδότη» της. Η ξύλινη γλώσσα δεν έχει θέση στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπου τίποτα δε πρέπει να χρίζει απόκρυψης ή συγκάλυψης.

Η δημοκρατία είναι ρήτρα πολιτισμού. Πρωταρχικό λόγο έχει ό άνθρωπος, οι ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα μα και οι συνταγματικοί νόμοι που περιβάλουν αυτά με ένα πλαίσιο αυστηρότητας μεν, ασφάλειας και ομόνοιας δε. Όταν μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και εντολών μαρτυρά πλεκτάνη υποταγής, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποτινάσει δημοκρατικά μια τέτοια (Δεσποτική) κυβέρνηση. Έχει, δε, το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορεί να αντιτίθεται στην κύρωση υπονομευτικών για το μέλλον του νόμων και την εξαρτημένη πολιτικά δικαιοσύνη. Είναι μείζονος σημασίας η οικοδόμηση ενός Διαφανούς Πολιτικού Συστήματος που θα εμπνέει αξιοπιστία με συγκροτημένη επένδυση στο σεβασμό, την αξιοκρατία, την ισοπολιτεία, τη λαική συμμετοχή.

Η ανάπτυξη και δη η δίκαιη ανάπτυξη, ειναι ρήτρα ηθικής. Η παραγωγή νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του, φέρουν την Κοινωνική δικαιοσύνη. Οι στοχευμένες πολιτικές που προστατεύουν τους αδυνάτους και η παροχή θέσεων εργασίας φέρνουν την Κοινωνική Συνοχή. Η αύξηση της πραγματικής και ουσιαστικής παραγωγής, η άνοδος του μέσου επιπέδου ζωής, η κοινωνική ανάπτυξη, η ισόνομη κατανομή κεφαλαίου με προστατευτισμό απέναντι στο πληθωρισμό και την υπερκατανάλωση, η αύξηση της δυνατότητας ικανοποίησης των ατομικών και κοινωνικών αναγκών, με την πάροδο του χρόνου, στο εσωτερικό μίας οικονομίας, είναι οι ουσιαστικοί πυλώνες μιας υγιούς οικονομικά κοινωνίας, με αναγωγή στον άνθρωπο και το βιοτικό επίπεδο αυτής

Η καινοτομία και η εξέλιξη είναι ρήτρα συνέπειας. Η κοινωνική και οικονομική καινοτομία και εξέλιξη έχουν στόχο την πρόοδο, τον ανασχηματισμό, τη μεταρρύθμιση. Οι επενδυτικές προοπτικές γίνονται πραγματικότητα όταν ο επιλεγμένος τόπος και χρόνος διαπνέονται από οικονομική σταθερότητα, φορολογική ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ισονομία και ταξική ειρήνη. Η αποτελεσματική κάλυψη της ανάγκης μιας ριζικής αναθεώρησης της μεθοδολογίας μας, αναδιαμόρφωσης δηλαδή ή δημιουργίας νέων κριτηρίων και εννοιών που θα επιτρέψουν να ανασυγκροτήσουμε τον προβληματισμό μας και να κατανοήσουμε το τοπίο της παγκόσμιας και εθνικής πραγματικότητας. Δίνοτας ευκαιρίες για εξέλιξη, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, οργανώνοντας μια ρηξικέλευθη και μη ατελέσφορη γραμμή ανάπτυξης, δημιουργουμε τις προοπτικές διασφάλισης της νέας γενιάς. Οι σχέσεις Κράτους-Αγοράς-Κοινωνίας προωθούν τη συνεργασία και τον αλληλένδετο συγχρονισμό.

Η μεταρρύθμιση είναι ρήτρα προόδου! Πρέπει να αντιληφθούμε πώς όταν κάτι ‘χαλάει’ δεν το πετάμε. Το συντηρούμε, το επισκευάζουμε, το βελτιώνουμε, το εκσυγχρονίζουμε, το μεταρρυθμίζουμε! Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η έλευσή μας στις εξωτερικές αγορές, τα διακρατικά δάνεια, όλα αυτά δεν είναι θέματα και τομείς που λήξανε. Είναι σταθμοί της κοινωνικοοικονομικής ζωής του πολίτη, είναι στοιχεία που χρίζουν επαναπρογραμματισμού, διορθώσεων και υπεύθυνης αξιολόγησης, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς τον πολίτη, τον καταναλωτή και τον επενδυτή, χωρίς να ζημιώνουν –σαφώς- το κράτος και την οικονομία του.

Το διακύβευμα των πολιτικών και κομματικών διακηρύξεων είναι ο ορθολογισμός και ο ακριβής απολογισμός. Η σωστή αξιολόγηση και προσδιορισμός του ‘’σκάρτου’’, του προβλήματος και της νόσου μιας κοινωνίας φέρει την επίλυση των κοινωνικών διαφορών, της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών, του χάσματος μεταξύ ‘ζωής προ και μετά κρίσης’, της εξαθλίωσης των κατώτερων στρωμάτων, της ‘παραγωγής’ οικονομικών μεταναστών που ξενιτεύονται έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στη φυγή τους. Οφείλουμε να σταθούμε ενάντια στην μανία καταδίωξης ψευδοεχθρών και επίρριψης ευθυνών και να εναποθέσουμε όλη μας τη συγκέντρωση και τις δυνάμεις μας στην εύρεση της ρίζας του προβλήματος και την επίλυσή του. Να δουλέψουμε επιτέλους, πρωτίστως σε εκείνα που μας ενώνουν!

Κάθε διακήρυξη είναι ένας σταθμός απολογισμού, ζύμωσης, επαναπροσδιορισμού αξιών, αποφάσεων και δράσεων ώστε να υπηρετήσει τον πραγματικό της στόχο που δεν είναι άλλος από μια νέα αρχή! Ή, τουλάχιστον λόγω ευσυνειδησίας, οφείλει να είναι..