Η σημερινή γενιά του πολυτεχνείου χάνεται στο εξωτερικό

Εργασία, απόλυτο δικαίωμα όλων και ύψιστη υποχρέωση κάθε κράτους που σέβεται τους πολίτες του και το ενδιαφέρει η ύπαρξη του.

Μιλάμε για ένα κράτος μόλις 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που παρά την πολυτέλεια του μικρού πληθυσμού του δεν έχει δημιουργήσει τις δομές εκείνες που θα του επέτρεπαν να προσφέρει σε όλους το δικαίωμα στην εργασία, με αξιοπρέπεια και συνθήκες ανάλογες της θέσης της χώρας στον κόσμο.

Αντιθέτως χάνει σε καθημερινή βάση το ανθρώπινο δυναμικό του προς άλλες χώρες, ένα ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο έχει επενδύσει και από το οποίο δεν θα έχει ποτέ επιστροφή αυτής της επένδυσης αφού δεν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα του το επέτρεπαν. Η σημερινή γενιά του πολυτεχνείου χάνεται στο εξωτερικό, ποιος θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση;

Πιστεύω λοιπόν πως μέσω των δομών και της πλήρους οργάνωσης και καταγραφής δεδομένων για τις δυνατότητες της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία αν όχι να την εξαλείψουμε.

Λύση ο πολιτισμός. Έχουμε μια ιστορία χιλιάδων ετών που μας δίνει την δυνατότητα να επενδύσουμε σε αυτή. Και είναι σήμερα ο πιο κατάλληλος χρόνος γι αυτό διότι σήμερα μιλάμε για μια μορφωμένη γενιά που μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτόν έχει, αυτόν θα έχει για πάντα. Όχι γιατί όπως έλεγε η Μελίνα < < χωρίς αυτόν είμαστε το τίποτα>> αλλά γιατί με αυτόν μπορούμε να είμαστε τα πάντα.

Μπορούμε να γίνουμε η βιβλιοθήκη του κόσμου, το πανεπιστήμιο του κόσμου, το μουσείο του κόσμου, η επιστημονική μελέτη του κόσμου, το θέατρο του κόσμου, η μουσική του κόσμου. Σε συνδυασμό με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές και το εξαιρετικό κλίμα μπορούμε να γίνουμε το κέντρο του πλανήτη πνευματικά, εκτός από τουριστικά.

Ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα, η κουζίνα της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα του πολιτισμού της.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες διαθέτουν αυτό το γνώρισμα αξίας ανεκτίμητης. Όλοι συζητούν ή αναφέρονται κατά καιρούς σε αυτό αλλά λίγοι το έχουν δει ως ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου.

Δεν θα μπω σε αναλύσεις οικονομικές γιατί δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος γι αυτό. Εγώ απλά δίνω το όραμα και τις ιδέες μου. Πράξη όλα αυτά θα γίνουν από τους ανθρώπους που έχουμε ήδη στα υπουργεία αλλά τους αφήνουμε να μαραζώνουν. Ανθρώπους τεχνοκράτες και καταρτισμένους που το μόνο που χρειάζονται είναι ο στόχος και η κατεύθυνση.

Το πετρέλαιο κάποτε τελειώνει, το φυσικό αέριο επίσης, εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο το απίστευτης ομορφιάς και οικολογικής αξίας περιβάλλον της Ελλάδας, ακόμα και την ασφάλεια μας.

Ο πολιτισμός μας όμως και η επένδυση σε αυτόν είναι αστείρευτη πηγή πλούτου και μια μακροχρόνια ασφαλή και εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση.

Δεν έχετε παρά να δείτε το ύψος των κερδών άλλων χωρών που έχουν επενδύσει στον πολιτισμό, χωρίς να έχουν ούτε το ελάχιστο από το εύρος του δικού μας.