Να μείνω ή να φύγω;

Ήταν ένα απόγευμα που πίναμε καφέ με μία φίλη, όταν ακόμα σπουδάζαμε στο προπτυχιακό μας και θυμάμαι να της λέω: «Λες να καταλήξουμε σαν τους παππούδες μας; Να βρεθούμε σε μια ξένη χώρα και να ψάχνουμε για δουλειά; Μετανάστες;»

4 χρόνια μετά βρέθηκα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, να αποχαιρετώ οικογένεια και φίλους και να πετάω με προορισμό την Αγγλία ώστε να μπορέσω να κυνηγήσω τα επαγγελματικά μου όνειρα. Μία καλή θέση, σε μία καλή εταιρία, με έναν καλό μισθό! Ανεξάρτητη πλέον! Τι άλλο μπορεί να θέλει ένας νέος που ξεκινάει τώρα την καριέρα του;

Αυτή είναι η απάντηση στο γιατί έφυγα. Πολλοί λένε: «Εγώ έφυγα γιατί ήθελα και δε με νοιάζει αν θα γυρίσω ποτέ!»Αγανάκτηση; Αδιαφορία; Δε ξέρω τι ερμηνεία να δώσω όταν ακούω κάτι τέτοια. Όχι, δεν έφυγα γιατί το ήθελα. Αλλά είχα μια ευκαιρία για δουλειά! Οπότε…μένεις ή φεύγεις; Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε σήμερα έξω θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα. Γιατί καλή η δουλειά, καλά και τα λεφτά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που σε ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο. Το τίμημα της μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο! Απώλεια και πόνος κάθε φορά που απογειώνεται το αεροπλάνο και…. φεύγεις πάλι….

Έξω λοιπόν δεν είναι ούτε τόσο ρόδινα ούτε τόσο εύκολα όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι! Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που περνάει από το μυαλό σου αυτή η σκέψη: «Δεν αντέχω άλλο, θα γυρίσω πίσω! Στον ήλιο μου, τη θάλασσά μου, τη ζέστη μου!» Και μετά σε δευτερόλεπτα, εκεί που πιάνεις τον εαυτό σου να έχει αυτό το γλυκό χαμόγελο της ανάμνησης, λες: «Και θα πάω που; Να κάνω τι; Να είμαι άνεργος; Και να ζω με τι; Πώς;» Και έτσι χάνεται πάλι αυτό το γλυκό χαμόγελο….

Για να μπορέσουμε λοιπόν να χαμογελάσουμε πάλι, όχι όμως μόνο στην ανάμνηση, αλλά στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε κάτι καινούριο. Κάτι καινοτόμο και κάτι φρέσκο. Κάτι που να μπορούμε να εμπιστευτούμε, να καταλάβει τις ανάγκες μας και να δούμε να τις εφαρμόζει. Ναι, φυσικά και χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να γίνουν πράξη όλα αυτά, ώστε να μπορέσει ο καθένας μας να χτίσει και πάλι τη μικρή του Εδέμ στην οποία ονειρεύεται να ζήσει.

Είστε έτοιμοι;