Οι επιχειρήσεις ευημερούν αλλά οι Έλληνες δυστυχούν…

Καθώς ενημερωνόμουν πριν ένα μήνα περίπου και κάτι, έπεσα επάνω σε μία πολύ «αισιόδοξη» είδηση, αναλογιζόμενος  τις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Από τότε δεν λέει να μου φύγει από τη σκέψη μου αυτή η είδηση…

Πιο συγκεκριμένα διάβασα ότι, μετά την κατάθεση των ισολογισμών του 2013, ανακοινώθηκε σημαντικότατη αύξηση κερδών, της τάξεως των 3 ΔΙΣ €, για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Λίγο πιο κάτω, ανέφερε το άρθρο, ότι αυτό επιτεύχθηκε παρότι υπήρξε σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών τους, αλλά αυτό πέρασε στα ψιλά.

Το πιο αστείο ήταν ότι ο τίτλος ήταν «Οι 500 επιχειρήσεις που νίκησαν την κρίση και ήταν κερδοφόρες».

 Βάγια και κλάδοι ελαίας για τους «νικητές» της κρίσης και τυμπανοκρουσίες χωρίς ουσία όμως!

Πόσο εύκολα αναγνώσιμη είναι τελικά αυτή η στρεβλή και κακοπροαίρετη προπαγάνδα που μας αναγκάζει να αισθανόμαστε ολοένα και πιο άχρηστοι οι Έλληνες πολίτες, αφού οι 500 μεγάλες επιχειρήσεις είναι ικανές να κάνουν μαγικά και να αυξάνουν την κερδοφορία τους ενόσω έχουν μειώσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους.

Σχήμα οξύμωρο ή εμπορικό τρικ;

Εξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι γιατί τα πράγματα είναι εύκολα να τα κατανοήσεις όταν τα δεις ψύχραιμα και διαβάσεις «πίσω από τις λέξεις»…

Κατά το έτος 2013, βάσει επίσημων στοιχείων, χάθηκαν επιπλέον 200.000 σταθερές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη και να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η ήδη ασθενής δυναμική της αγοράς.

Αυτό δεν το ανέφεραν πουθενά!

Αν συσχετίσουμε τα παραπάνω στοιχεία τότε μπορεί και ένα μικρό παιδί να κατανοήσει ότι οι περιβόητες 500 μεγάλες επιχειρήσεις – και όχι μόνο – προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις κόστους με αθρόες απολύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δυναμική της αγοράς, μιας και όσοι έχασαν τις δουλειές τους έπαψαν να έχουν πόρους προς κατανάλωση.

Το «μυστικό» όμως είναι ότι έκαναν τόσο μεγάλες μειώσεις ώστε να υπερκαλύπτουν αυτή τη μείωση και εν τέλει να έχουν αυξημένη κερδοφορία!

Λογική παρατήρηση: Μειώσεις στο κόστος, όταν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, κάνεις τόσες όσες χρειάζονται για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, προσβλέποντας σε μία καλύτερη τάση στα επόμενα έτη κι αυτό σημαίνει ότι είτε θα καταγράψεις λιγότερες ζημίες, είτε ελάχιστα κέρδη. Σε καμία περίπτωση όμως σημαντική αύξηση κερδών.

Δεν το κάνεις δηλαδή για να ΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ ενώ η αγορά καταβαραθρώνεται!!!

Διότι αν επιλέξεις αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιδεινώσεις την κατάσταση της αγοράς, αισχροκερδώντας βραχυπρόθεσμα και εν τέλει να μην υπάρχει κανένα πλάνο για την όποια ανάπτυξη.

Ακόμη μία πράξη επιβεβαίωσης στο φαύλο κύκλο που έχει μπει η αγορά και εν γένει η χώρα μας από τους «λίγους» που αποτελούν το φοβερό αυτό «παρεάκι» της κερδοσκοπίας εις βάρος σχεδόν όλων!

 Αυτό που ζητά ο Έλληνας είναι μία καλύτερη καθημερινότητα και εν τέλει έχουμε γίνει υποχείριο καταφανών κερδοσκόπων με ιδιαίτερα βραχύ ορίζοντα στο πλάνο τους.

Μετά τι;

Η Ελληνική οικονομία, παραδοσιακά, στηρίζονταν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αφανισθεί και με τις κερδοσκοπικές πρακτικές που περιέγραψα πιο πάνω, η βιωσιμότητά της είναι ιδιαίτερα βραχεία.

Επειδή λοιπόν δεν χρειάζεται να ξυπνήσουμε για να δούμε το κακόβουλο σχέδιο, στο οποίο είμαστε άβουλα πιόνια, ας αφυπνιστούμε κι ας δούμε την κατάσταση ψύχραιμα και αποφασιστικά.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καθαρή άποψη και γνώμη προκρίνοντας όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία των Ελλήνων και όχι των αριθμών και των λίγων…