Πολιτικό παράδοξο και ιδρυματισμός

Με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τη συμμετοχή μου σε έναν νεο πολιτικό φορέα, την ΕΔΕΜ – Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, καταλήγω πως ο μόνος λόγος που οι Έλληνες είχαν, έχουν και (ελπίζω για το αντίθετο) θα εξακολουθήσουν να έχουν κακούς πολιτικούς να τους κυβερνούν είναι η πολιτική κατάθλιψη και ο ιδρυματισμός.

Η ΕΔΕΜ ιδρύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014 απο νέους ανθρώπους. Το «νέους» δεν προσδιορίζει μόνο την ηλικία αλλά και το γεγονός πως ποτέ κάποιοι απο αυτούς δεν έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Ως νέο κόμμα σαφώς και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Κάποιοι, στα κοινωνικά δίκτυα, έσπευσαν να χλευάσουν το έμβλημα του κόμματος, τον κόκορα, σύμβολο που παραπέμπει στην πολιτική αφύπνιση του Έλληνα, ο οποίος οφείλει να ξυπνήσει και να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας που ουσιαστικά χωρίς φανφάρες και ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσει να αλλάξει το διοικητικό και οικονομικό status της Ελλάδας.

Διερωτώμαι, αυτό δεν αναζητούν όλοι; Να σταματήσουν τα τσεκουρέματα των συντάξεων της γιαγιάς, να προσληφθεί ο γιός της κυρίας του 5ου με τα 2 μεταπτυχιακά και τις 4 γλώσσες που είναι άνεργος ένα χρόνο, να κατορθώσει ο κύριος Αντώνης, ο ιδιοκτήτης του παπουτσάδικου της γειτονιάς, να πάρει και πάλι δάνειο απο την τράπεζα για να καταφέρει να κάνει εκείνη την έρμη την ανακαίνιση;

Πράγματι, όλοι αναζητούν την ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του μέσου Έλληνα, όμως γιατί όλα αυτά τα χρόνια η κατάσταση οχι μόνο δε βελτιώθηκε αλλα χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, άστεγοι πεθαίνουν στο δρόμο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω απο την άλλη;

Η απάντηση είναι γιατί δεν μπορείς απο μια άδεια δεξαμενή να πιείς νερό.

Είναι κουτό να αναζητάς λύσεις απο κόμματα που δημιούργησαν το πρόβλημα. Οι Έλληνες ψάχνουν σωτήρες, αναζητούν κάποιον να τους σώσει. Σήμερα το Σύριζα, αύριο πάλι το ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο του που τόσο έχει συνηθίσει το μάτι τους ή η Νεα Δημοκρατία που θα έχει αλλάξει ως τότε το logo της για 5η φορά.

Για τους Έλληνες, οσο κι αν θέλουν κάτι καινούριο, όταν αυτό τους παρουσιαστεί, το αντιμετωπίζουν περιπαικτικά, το θεωρούν μικρό. Λες και οι άνθρωποι γεννιούνται ενήλικες ή τα δέντρα δεν ξεκινούν απο έναν απλό σπόρο.

Μου έχουν πει κάποιοι για την ΕΔΕΜ «ε μεγαλώστε λίγο ακόμη και θα σας ψηφίσω» και προσπαθώ να τους εξηγήσω πως για να αλλάξει κάτι απαιτείται συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια. Οι άνθρωποι είμαστε πολιτικά όντα και στην ΕΔΕΜ δεν ψάχνουμε πρόβατα να μας ακολουθήσουν αλλα συνοδοιπόρους με τους οποίους θα χαράξουμε μια κοινή πορεία.

Οι Έλληνες προεκλογικά έχουν συνηθίσει να κάθονται μπροστά στην τηλεοραση, να παρακολουθούν πανελ με πολιτικούς που βρίζονται ή επαναλαμβάνουν ξεπερασμένα πολιτικά τσιτάτα. Αν τους δώσεις πρόγραμμα, ιδέες, δράση μπλοκάρουν. Αν τους μιλήσεις λίγο πιο τεχνοκρατικά θα σου πουν πως δε σε καταλαβαίνουν.

«Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε προχτές ένας αυτοκινητιστής γιατί είναι ο λιγότερο σκάρτος απο όλους αυτούς εκεί μέσα».

Σκέφτηκα πως συνομιλώ με έναν άνθρωπο που ως μέτρο σύγκρισης δεν έχει το βέλτιστο αλλα το χείριστο. Επιλέγει αρνητικά, τι θα του προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά και όχι τι θα τον οδηγήσει στο μεγαλύτερο ώφελος.

Αυτό το αποκαλώ πολιτική κατάθλιψη και δυστυχώς προκύπτει απο τις χιλιάδες φάπες που έχουν φάει οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν, για να σταματήσουν να τρώνε φάπες να σταματήσουν να είναι σκυμμένοι και να διεκδικήσουν θέση αρχηγού και όχι προβάτου.

Think outside the box, οι αλλαγές δε γίνονται χωρίς εσένα.