ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ

Η φρίκη του μίσους δεν έχει Πατρίδα – Απειλεί όλες τις Πατρίδες

Εχτές, κάποιοι πήγαν στην Ιερουσαλήμ να προσευχηθούν στην συναγωγή, μερικοί από αυτούς δεν βγήκαν ποτέ ζωντανοί, ορισμένους μάλιστα τους περιμάζεψαν μέσα σε ένα σεντόνι. Το ίδιο συνέβη και με κάποια αθώα παιδιά σε σχολείο της Γάζας πριν από μερικούς μήνες, η ίδια φρίκη. Ομοίως, δεκάδες πιστοί δεν επιβίωσαν σε χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο, κάποιοι άλλοι εξαϋλώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος έξω από τζαμί στην Βαγδάτη και ο κύκλος του αίματος ανοίγει συνεχώς.

Ποιός είναι άραγε αυτός που αποφασίζει να αφαιρέσει την ζωή αθώων πολιτών στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας και ενός αιόλως ερμηνευόμενου εθνικού συμφέροντός; Από που έλκει το δικαίωμα αυτό και ποιά είναι η αντίδραση όλων εμάς των δημοκρατών, των ανθρωπιστών, των δυνητικών θυμάτων;

Η Ε.Δ.Ε.Μ. δεν θα γίνει ένας κρίκος στην αλυσίδα του μίσους και της φρίκης. Η Ελλάδα σήμερα έχει ξεπεράσει τα δόγματα και τις εμμονές και πως μπορεί, ως ένα κράτος σύγχρονο και ως μια κοινωνία ποιότητας, να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα τυφλής βίας και τρομοκρατίας, να καταδικάσει τους ενόχους από όπου και αν προέρχονται, όποια σημαία και αν κρατούν, όποια θρησκεία και αν ασπάζονται. Το δικαίωμα στην ζωή και στην ασφάλεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, ομοίως και το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία και κανείς δεν μπορεί να απειλεί την ζωή ανθρώπων και ιδίως παιδιών με το άλλοθι της πολιτικής σκοπιμότητας ή της εθνικής ανάγκης.

Η Μέση Ανατολή είναι η γειτονιά μας και μια περιοχή που συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται, απειλούνται, πεθαίνουν καθημερινά σε συναγωγές, σε τζαμιά, σε σχολεία. Η εξωτερική πολιτική ενός κράτους δεν περιορίζεται μόνο στο στενό συμφέρον και στα εδαφικά του όρια.


Ο κόσμος του 2014 έχει χαρακτήρα οικουμενικό, η σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία βιώνει τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες απειλές και αυτή τη ανθρωποκεντρική προσέγγιση έρχεται να προσθέσει στην πολιτική μας διάνοια η Ε.Δ.Ε.Μ., γιατί πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει λόγο, να τοποθετείται για τα γεγονότα και τα τεκταινόμενα παντού και ιδίως στην γεωπολιτική γειτονιά μας.

Η Ελλάδα μπορεί να μεταδώσει το μήνυμα της συνεννόησης, της συμφιλίωσης, της αξιοπρέπειας για τον άνθρωπο, γιατί στις αξίες αυτές επάνω εδράζεται η ύπαρξή της και με αυτές τις αρχές οδοιπορεί για αιώνες στην Ιστορία.

Υ1

Υ2

Υ3

Υ4