12 βήματα σε 12 μήνες, για μείωση της ανεργίας κάτω από 15%

Είναι συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε προεκλογικά. Δυο debates και εκατοντάδες συζητήσεις στα κανάλια από όλους τους υποψηφίους και τα κόμματα και κανένας δε μας είπε τι πραγματικά θα κάνει για την ανεργία. Πόσο αφελήs πρέπει να είναι κανείς για να πιστεύει ότι η μάστιγα αυτή δεν είναι το πρώτο στην ιεραρχία πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι από μόνο του ικανό να αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό και να αποσταθεροποιήσει όλη τη χώρα. Το πoσοστό της στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται στο 25%.

Όμως παρά τα υψηλά αυτά ποσοστά, η απογοήτευση μας συνεχίζεται και τις τελευταίες ημέρες. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο και εξακολουθούμε να βλέπουμε πως κανένα από τα κόμματα της Βουλής δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προτείνει για την άμεση καταπολέμηση της ανεργίας. Την άμεση και όχι την μακροπρόθεσμη. Αύριο το πρωί!

Τα παραπάνω γεγονότα, φυσικά και δεν αποτελούν έκπληξη για εμάς. Και αυτό γιατί πολύ απλά η «λύση» για τη μάστιγα της ανεργίας δε μπορεί να δοθεί από ανθρώπους, κοινωνικά σύνολα και κόμματα, που είναι ιδρυματοποιημένα. Δεν αντιλαμβάνονται τους κανόνες της αγοράς γιατί απλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αγορά. Τη μόνη αγορά που αντιλαμβάνονται είναι η λαϊκή αγορά μιας και είναι η μόνη που επισκέπτονται προεκλογικά. Το πολιτικό μας σύστημα ζει στη δική του κιβωτό και μάχεται εναγωνίως να την κρατήσει ως έχει. Ούτε η πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ανεργία στο 27,1% το 2016 στην Ελλάδα δε φαίνεται να τους προβληματίζει.

Για εμάς στην ΕΔΕΜ η ανεργία είναι ένα πρόβλημα με 2 πυλώνες. Το σήμερα και το αύριο. Το σήμερα σχετίζεται με μέτρα, που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, και το αύριο με αυτές τις περίφημες επενδύσεις, που τόσο διαφημίζουν τα κόμματα της βουλής.

Για το σήμερα κάποιες από τις θέσεις μας:

 • Άμεση έναρξη όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία είτε βγήκαν και έχουν παγώσει είτε λόγω εκλογών δεν προχωρήσαν.
 • ΕΣΠΑ ή φορολογικές ελαφρύνσεις για παρεμβάσεις σε όλα τα υφιστάμενα κτήρια. Είναι ένας έμμεσος τρόπος για να λειτουργήσει ξανά ο κλάδος της οικοδομής. Επειδή γνωρίζουμε πως η οικοδομή με ένα εκατομμύριο αδιάθετα ακίνητα είναι αδύνατον να επαναλειτουργήσει, πιστεύουμε πως μπορεί να λειτουργήσει η οικοδομή της ανακατασκευής, της παρέμβασης και της βελτίωσης κτηρίων.
 • Κατάργηση της πρακτικής άσκησης των ΑΤΕΙ & ΑΕΙ με τη σημερινή τους μορφή. Υπάρχουν πολλοί και ισοδύναμοι τρόποι προκειμένου να αντικατασταθεί η πρακτική άσκηση. Ο δικηγόρος ή ο μηχανικός ή ο δημοσιογράφος κτλ να μην καταλαμβάνει μια θέση εργασίας για να κάνει πράγματα που θέλει ή … που δε θέλει μόνο και μόνο γιατί έτσι μπορεί να πάρει πτυχίο. Κανένας εκκολαπτόμενος πτυχιούχος σε θέση εργασίας.
 • Πράσινη ανάπτυξη με βασικό πυλώνα τις μικρές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως τα φωτοβολταϊκά. ΕΣΠΑ ή φορολογικά ισοδύναμα κίνητρα ώστε το κάθε σπίτι να μπορεί να συμμετέχει στο ενεργειακό του ισοζύγιο κατά ένα ποσοστό από ΑΠΕ. Ούτως η άλλως κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι μέχρι το 2020 όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια ΑΠΕ εγκατεστημένη που να συνεισφέρει ενεργειακά. Σύμφωνα με μελέτη κλαδικού συνδέσμου, μόνο με τα φωτοβολταϊκά μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 60.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες, αλουμινάδες, συντηρητές, έμποροι, ηλεκτρονικοί, χωματουργοί, τηλεπικοινωνίες, λογιστές, δικηγόροι, ασφαλιστές είναι κάποια από τα επαγγέλματα που ενεργοποιούνται άμεσα μόνο με την πράσινη ενέργεια στα σπίτια. Και δεν αναφερόμαστε σε ταρίφες αλλά μόνο σε ενεργειακό συμψηφισμό.
 • Και στις ανακατασκευές, αλλά και στις μικρές ΑΠΕ να δοθούν επιπλέον κίνητρα μέσω φοροαπαλλαγής για τη χρήση εγχώριων (Ευρωπαϊκών) προϊόντων και υλικών. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο εφαρμόζει εδώ και 2 χρόνια η Ιταλία στις ΑΠΕ με επιτυχία. Απαιτείται τόνωση της παραγωγής και ανάγκη δημιουργίας επιπλέον προσφοράς.
 • Ανακύκλωση στην πηγή. Κατάργηση άμεσα των μπλε κάδων και υπό την ευθύνη του κάθε Δήμου να γίνεται διαχωρισμός σε πολλά και επιλεγμένα σημεία, όπως πλατείες, σουπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κτλ. Ο κάθε δήμος θα έχει υποχρέωση να παράγει ανακυκλώσιμα ανά κάτοικο και ανά έτος (πχ 70κιλά ανά κάτοικο ανά έτος).
 • Κίνητρα (φορολογικά κυρίως) για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και της αεριοκίνησης (όχι με γκάζι, αλλά με φυσικό αέριο).
 • Βαρύτατα πρόστιμα σε εργοδότες, που απασχολούν υπαλλήλους με μαύρη εργασία, αλλά και στους υπάλληλους που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
 • Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για 2 έτη για όλες τις εταιρείες που προσλαμβάνουν εγγεγραμμένους ανέργους από τον ΟΑΕΔ και προσφέρουν βασικό μισθό 900€. Υποχρεωτική μισθοδοσία μέσω τραπέζης.
 • Παράταση επιδότησης εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Αττική και όπου αλλού αυτή εφαρμόζεται.
 • Επιδότηση ή φοροαπαλλαγή στα σπίτια και τις βιομηχανίες για αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών (μπαταρίες). Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται νέο πεδίο απασχόλησης πολλών ειδικοτήτων, καθώς και μεγαλύτερη σταθερότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
 • Ένταξη στο νόμο «Κατσέλη» όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να «βγουν» από τον Τηρεσία και να μπορούν άμεσα να δανειστούν ώστε να επιτευχθεί επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.

Η δέσμη των παραπάνω μέτρων απευθύνεται στον μικρομεσαίο επαγγελματία καθώς και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά και επιστρέφουν άμεσα στο κοινωνικό σύνολο και στην πραγματική οικονομία.

Για το αύριο θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους ιδρυματοποιημένους της Βουλής να μας μιλάνε ατέλειωτες ώρες για τις επενδύσεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν, αλλά επειδή αποδεδειγμένα αγνοούν πλήρως τους κανόνες της πραγματικής αγοράς, οφείλουμε να τους παρουσιάσουμε την πρώτη μας και βασική θέση:
Σταθερό και κλειδωμένο φορολογικό σύστημα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για 5 έτη. Μόνο με αυτή τη δικλείδα ασφαλείας θα τολμήσει να επιχειρήσει κάποιος στην Ελλάδα. Τα άλλα έπονται…