3 βασικές προτάσεις της ΕΔΕΜ που ενεργοποιούν άμεσα την οικονομία μας

Το μνημόνιο, αυτή τη φορά, θα είναι μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Ένα μνημόνιο που θα περιορίσει τη λεηλασία που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης καθημερινά, θα δώσει στοιχειώδη ορατότητα στο τι μας περιμένει αύριο και φυσικά, θα προσφέρει διαπραγματευτικά εργαλεία στα χέρια του εκάστοτε Έλληνα αξιωματούχου που παίζει κορώνα γράμματα τις τύχες των Ελλήνων πολιτών σε κάθε τραπέζι διαπραγμάτευσης.

Άμεσα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να δεσμευτούν απέναντι στον Ελληνικό λαό με νόμο του κράτους για 3 ζητήματα:

  1. Κλείδωμα φορολογικού για 3 τουλάχιστον χρόνια. Πρώτα από όλα για τον Έλληνα. Να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Επίσης, δε θα δούμε καμία επένδυση στην Ελλάδα, όχι γιατί μας φταίνε οι «υψηλοί μισθοί». Αυτή η δικαιολογία είναι γελοία και όσοι βρίσκονται στην πραγματική αγορά το γνωρίζουν πολύ καλά. Η κύρια αιτία είναι το φορολογικό σύστημα που στην Ελλάδα αλλάζει μετά από κάθε Eurogroup. Γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής fund ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσουμε, δε θα έρθει σε μια χώρα που κάθε 2 η ημέρα αλλάζει το φορολογικό της. Να δώσουμε ορίζοντα τριετίας να ξέρει ο Έλληνας πρώτος από όλους που βαδίζει, να σταματήσουν οι γελοιότητες με τους αναδρομικούς φόρους και ας μην ανησυχούμε για τους επενδυτές. Θα έρθουν «ακάλεστοι»…
  2. Ρύθμιση άμεση του ασφαλιστικού και επενδυτικού νόμου και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Πράγματα που έπρεπε να ρυθμιστούν πριν 15 τουλάχιστον χρόνια ας μην πάνε στα 16. Τα νούμερα δε βγαίνουν. Τέλος. Ή θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα όλοι μαζί ενωμένοι ή θα πρέπει να αλλάξουμε φόρους και εισφορές δυο τρεις φορές ακόμα μέχρι να καταρρεύσει τελείως το σύστημα. Ο επενδυτικός με την σειρά του είναι απαρχαιωμένος. Φτιάχτηκε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του προηγούμενου αιώνα. Πως περιμένουμε να λειτουργήσει σήμερα; Άμεσα επαναπροσδιορισμός και επανασχεδιασμός του.
  3. Άμεσα να φτιαχτεί νόμος για τις επιχειρήσεις, αντίστοιχος του νόμου «Κατσέλη» (που αφορούσε τα νοικοκυριά), και που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις την πρόσβαση στις τράπεζες προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα. Σήμερα, όσο καλή σχέση και να έχει ένας επιχειρηματίας με την τράπεζας του, όπως είναι αυτή τη στιγμή οι τραπεζικοί κανόνες (banking criteria), δεν μπορεί να σηκώσει ούτε ένα ευρώ. Άρα πως θα κινηθεί η αγορά εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό. Άμεση αλλαγή με νόμο, των banking criteria για τις επιχειρήσεις. Να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, να κάνουν εσωτερικές επενδύσεις, να γίνουν πάλι ανταγωνιστικές, να προσλάβουν κόσμο και να ανέβουν επίπεδο. Σήμερα οι Ελληνικές τράπεζες, αν υποθέσουμε ότι έχουν κεφάλαια για την Ελληνική αγορά, δεν μπορούν να τα «διοχετεύσουν» με κανένα τρόπο στην πραγματική οικονομία.

Αυτές oι 3 βασικές προτάσεις της ΕΔΕΜ, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, δεν είναι πυρηνική φυσική. Δεν τις έχουν όμως προτείνει ποτέ! Δε μας κάνει εντύπωση. Το πρόβλημα, μόνο αν το βιώνεις μπορείς να το λύσεις. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι διαπραγματευτικά εργαλεία θα είχε ο εκάστοτε υπουργός ή πρωθυπουργός, εάν πριν από την όποια διαπραγμάτευση είχε κλειδώσει τους 3 αυτούς πυλώνες της οικονομίας. Κανένας από τους θεσμούς δε θα επιμείνει να αλλάξει κάτι από αυτά εάν είχαν νομοθετηθεί από την βάση τους. Εάν κάποιος παραπονιέται ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο, ας φροντίσει τουλάχιστον να τον θεμελιώσει καλά. Κάθε φορά που μετακινείς τον τοίχο προς τα πίσω, μετακινείς μια ολόκληρη κοινωνία προς τα κάτω.