Ανά(σ)ταση Έθνους

Με αριθμό – ρεκόρ έκλεισε τη συγκέντρωση υπογραφών για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εν ενεργεία πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, κ. Πόντας Απόστολος. Συγκεκριμένα, κατετέθησαν στην επιτροπή του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου, εντός προθεσμίας, περισσότερες από 2.000 υπογραφές, κατανεμημένες στις 13 Ελληνικές περιφέρειες και στην πλειοψηφία τους προερχόμενες από νέους ανθρώπους.

Η χάραξη ενός νέου, διαφορετικού, σύγχρονου στίγματος στη μάχη για διεύρυνση και ανανέωση του προοδευτικού χώρου τέθηκε επιτυχώς και διά κρότου, πραγματώνοντας, έτσι, το όραμα της “Επανάστασης των Κανονικών Ανθρώπων”. Το όραμα, κοινώς, για διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του κάθε Έλληνα πολίτη, του κάθε πολίτη καθολικά, μέσω της εκπροσώπησής του από συμπολίτες του. “Κανονικός άνθρωπος” είμαι εγώ κι εσύ. Είναι όλοι οι φοιτητές. Όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι. Η γενιά του βασικού μισθού, μα και ο επιχειρηματίας. Όλοι οι καταρτισμένοι και ανειδίκευτοι πολίτες. Οι ενασχολούμενοι και μη με την πολιτική. Οι συνταξιούχοι. Ο κάθε γονιός που αγωνίζεται για την ευημερία της οικογενείας του. Ο κάθε νέος που οραματίζεται ένα αύριο καθαρό και ευοίωνο. Όλοι όσοι δε συζητούν, απλά, για την κοινωνία, αλλά διαβιώνουν ενεργά εντός αυτής.

Το “πλαφόν” του πολιτικού νεποτισμού δέχεται, έτσι, το πρώτο του ισχυρότατο χτύπημα από το μεταïδεολογικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο. Είναι, πια, φανερό. Ο κόσμος, η χώρα έχει ανάγκη την ριζική Αλλαγή. Έχει ανάγκη τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, την πρόοδο των αντιλήψεων, τη διάλυση του δογματισμού, την απομάκρυνση από ιδρυματοποίηση σε πάγιες αντιλήψεις και ιδεοληψίες που έχουν πια – αν όχι ξεπέσει – σίγουρα ξεπεραστεί. Τέλος στις δικλείδες ασφαλείας που διαιρούν και στις δικαιολογίες που καταλήγουν στην αδηκία.

Οι πολίτες παίρνουν τη σκυτάλη. Η πρώτη εσωτερική της νίκη στον αγώνα για την ηγεσία, εδράζεται επί της ουσίας σε πάγιες ηγετικές αρχές: Ανθρωπιά, Ειλικρίνεια, Αυστηρότητα. Ανθρωπιά, από το λαό για το λαό. Ειλικρίνεια, από την ηγεσία προς άπαντες. Αυστηρότητα, προς υπόλογους ευθυνών οικονομικών και πολιτικών εγκλημάτων.

Η ουσιαστική μάχη, ωστόσο, δεν αφορά τη νίκη αυτή καθ’ αυτή. Αφορά την αφύπνιση. Την αφύπνιση του λαού ως προς τη θέση της πολιτικής στην καθημερινότητά μας. Είναι στενάχωρο τον 21ο αιώνα να υπάρχει κόσμος απογοητευμένος από την “πολιτίκ” δράση, να την απαξιώνει και να απομακρύνεται από οτιδήποτε την περιβάλει. Είναι μάταιο να αδιαφορούμε για ό,τι μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα.

Μιλώντας ως φοιτήτρια του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου και όχι ως Συντονίστρια της Οργανωτικής Επιτροπής της υποψηφιότητας του κ. Πόντα Απόστολου, θεωρώ τουλάχιστον απρεπές, παράλογο και αβάσιμο το να απαξιώνεται ένα μέγα λειτούργημα με πεσιμισμό, οίκτο και οργή, λόγω των γνωστών – ή μη – εξαιρέσεων που προκαλέσαν κρίση στη χώρα. Είτε αυτή η κρίση αφορά τα ήθη και τον πολιτισμό, είτε την οικονομία εν γένει. Η επόμενη ημέρα δεν έρχεται αμαχητί. Η αλλαγή απαιτεί τόσο διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις, όσο διαρκή προσπάθεια και κόπωση. Η έννοια του “απολιτίκ” είναι αναχρονιστική, κατακριτέα και -τολμώ- απαράδεκτη.

Μήπως, τελικά, ήρθε η ώρα να δράσουμε; Μήπως ήρθε η στιγμή για αναχαίτιση δυνάμεων και εμπρόσθιους στόχους; Η πίστη σε μύθους και φαντάσματα του παρελθόντος μας κρατά δέσμιους. “Ό,τι δε λύνεται, κόβεται.”. Και τα δεσμά είναι για να σπάνε, η ανθρωπότητα για να εξελίσσεται και ο πολίτης για να ανελίσσεται.